ISTRA /KOTLI-HUM-MOTOVUN-GROŽNJAN/

Istra

U posljednje se vrijeme stalno vraćam Istri, i to njezinoj unutrašnjosti. Istra je naš najveći poluotok poznat i po nazivima Crvena Istra, Bijela Istra i Siva Istra. Crvena po plodnoj crljenici koju najviše nalazimo u zapadnom dijelu Istre, siva po sivoj glini koju nalazimo u centralnoj Istri i na kraju bijela po kamenoj obali istočne Istre, obroncima Učke.

Ovaj smo put istraživali središnji dio Istre, a smješteni smo bili u malom selu Kotli podno najmanjeg grada na svijetu, istarskog Huma. Pa krenimo.

Kotli su nekad bili poznati po mlinarima. Danas se može vidjeti ostatak mlina s dva kotača. Jedan je bio za mljevenje žitarica, a drugi je služio kao mali generator koji je osvjetljavao mlin. Prekrasna priroda i zanimljiv tok potoka Rečine koji s pritokom Draga postaje najpoznatija istarska rijeka Mirna, stvara u kršu zanimljive oblike. Kažu da od tih oblika koji podsjećaju na kotlove dolazi i sam naziv Kotli. U Kotlima potražite tko prodaje medicu, nećete fulati .

 

Drugo bitno mjesto je, naravno, Hum na Aleji glagoljaša. Kao što sam napisao, najmanji je grad na svijetu po Guinnessovoj knjizi rekorda jer ima svega 17 stanovnika i očuvane gradske institucije.  Hum je prvi od tri po meni najljepša gradića u Istri. Motovun i Grožnjan dolaze kasnije na red. U Humu obavezno kušajte originalnu Bisku (rakiju od imele). Kad smo već kod kušanja, mene su, uz hrpu istarskih specijaliteta za koje bih trebao još jedan kulinarski članak, oduševili pupovi maslačka u maslinovom ulju. Na odlasku iz Huma prolazimo pored Roča i Ročkog polja, pa se spuštamo prema Buzetu i onda dolinom Mirne dolazimo do Motovuna.

Motovun je možda najpoznatiji po Motovun Film Festivalu, ali je i naj impresivniji gradić smješten na brežuljku iznad doline Mirne. Mislim da nema tog prolaznika koji ne dobije želju zaviriti u Motovun kad ugleda njegove zidine na vrhu brda. Motovun se spominje još u keltsko doba, a u srednjem vijeku je dobio današnji izgled. Od stare jezgre u središtu, širi se prema dolje; noviji dio je Podgrađe, a najnoviji Gradicol, Kad smo kod Motovuna moram spomenuti, a i objasniti zašto se propeler nalazi na službenoj zastavi festivala. Zbog Josefa Ressela, austrougarskog šumara i izumitelja koji je u Motovunu izumio brodski propeler, a i poznat je po pošumljavanju Učke. Druga poznata osoba jest vozač Formule 1 iz Indianapolisa, rođeni Motovunjanin Mario Andretti. Motovun morate doživjeti, prošetati među njegovim zidinama, osjetiti vjetar i uživati u pogledu na sve strane svijeta. Ovdje možete kušati razne delicije od tartufa. A kad smo kod tartufa, Buzet zovu gradom tartufa, no oni se beru u Motovunskoj šumi koja se proteže dolinom Mirne do Buzeta.
Istra je kao stvorena za vožnju biciklom. Nažalost, ovaj je put nisam uspio proći biciklom, no podno Motovuna prolazila je uskotračna pruga Parenzana koja je povezivala Italiju, Sloveniju i Hrvatsku, od Poreča do Trsta. Pruga se prestala koristiti 1935., a danas je dio pruge uređen kao šetnica i biciklistička staza. Godine 2007. posebno je uređen dio od Livada do Buja koji prolazi i kroz Grožnjan. Gledajući s motovunskih zidina prema zapadu u daljini se nazire taj čudesan grad.

Grožnjan – grad, galerija i muzička akademija. To je moj kratak zaključak ovoga grada u kojem sam proveo nekoliko sati. Povijesno gledano, Grožnjan se najviše razvio za vrijeme Austrougarske zbog spomenute pruge Parenzane. Tada je Grožnjan bio grad obrtnika, a zbog raznih povijesnih događaja doveden je na rub propadanja. No kad je 1965. proglašen gradom umjetnika, počinje spašavanje grada. Prazne i napuštene kuće dodjeljuju se umjetnicima iz Hrvatske, Slovenije i Vojvodine, a dio i Međunarodnoj federaciji Muzičke omladine. Od tada do danas na ulicama grada možete čuti zvukove raznih instrumenata, po kutovima i uličicama možete uživati u koncertima mladih umjetnika, a Grožnjan sa svoje 42 galerije postaje čarobno mjesto u kojemu možete vidjeti, čuti i osluhnuti ritam grada koji živi za umjetnost.

Napuštam Grožnjan i ovaj put Istru, no uskoro ću se opet vratiti.

 

Tags: , , , ,

Trackback from your site.

Comments (2)

 • Avatar

  Željko

  |

  Blago zemlji koja Istru ima 🙂

  Reply

  • Avatar

   admin-wp

   |

   Hvala Žac trudit ćemo se ovdje pisati o svemu i svačemu 🙂

   Reply

Leave a comment

Komentirali ste – HVALA

 • Avatar

  Tomislw

  |

  Vidim zanimljivo vam je bilo. FIno sročeno. 🙂

 • Avatar

  Fotofrik

  |

  Pa hvala Brko, čitaj i dalje 🙂

 • Avatar

  admin-wp

  |

  Hvala Žac trudit ćemo se ovdje pisati o svemu i svačemu 🙂

 • Avatar

  Željko

  |

  Blago zemlji koja Istru ima 🙂

%d blogeri kao ovaj: