Unije

Kako i što napisati o ovom prekrasnom otoku za koji sam čuo davno kad je moj ujak (onaj iz one priče s vrapčanske obilaznice ) ovdje ljetovao s obitelji, no tada sam ga upamtio samo kao jedan otok naziva Unije

RAPH5260 Edit Edit
RAPH5267 Edit
RAPH5301
RAPH5307 Edit Edit
RAPH5326 Edit
RAPH5429

Na jednoj od kava sa Sonjom, vlasnicom jedne klasične unijske kuće širokih zabata i pomalo plitkih kuća koje možete naći na svim kvarnerskim otocima, veli mi ona: “Pa odi kod mene na Unije”. Prva pomisao je bila, joooj, pa gdje je to? I tko će natjerati moju Kristinu da potrpamo samo neophodne stvari u auto jer idemo na otok gdje auto ne može doći?! No to je bilo kad su nam klinci bili manji i bili smo slabije pokretljivi. Kad je ovo proljeće tema mora iskrsnula na jednoj od kava, upitah ja Sonju: ” Je li još vrijedi ona ponuda?” I tako sam se ja s obitelji uputio na ovu avanturu.

Unije – neotkriveni otok

Daklem, prvo kad kreneš negdje, uguguglaš Unije i ustvari dobiješ stranicu OTOK UNIJE koja je super, samo mislim da fali admina koji bi dodavali nove postove. Ali ne krivim ih jer mi je jasno da ih vjerojatno nitko ne plaća za održavanje te stranice. Na stranici se može naći svega i svačega, ali i dobiti uvid u otočki život. No krenimo redom.

RAPH5212
RAPH5298
RAPH5310
RAPH5338
RAPH5339
RAPH5343

Brod

Dakle, do Unija se može na više načina. Postoje dvije trajektne linije preko Lošinja i vozi jedan katamaran iz Rijeke. Katamaran je otpao jer psi ne smiju na brod, a Elsa ide s nama. Svi kažu da je najbolje ići preko Krka na Valbisku Merag, pa Cres i zadnja stanica autom Lošinj, Mali. Treći način je isti kao i drugi samo se ide na Cres preko Brstova – Porozine. Dakle prije svake sezone obavezna provjera ovih podataka.

Dolazak u Lošinj. Prvo odlazak po još neke potrepštine u Lidl da natrpamo do zadnjeg kvadratnog centimetra našu Yarisicu. Hmm, možda jednom napišem i poseban post o tom malom autu, već ste u ovoj priči doznali o rar i unrar svojstvima tog auta, ali to je ništa prema ovome! Dakle, nas 4 + pas + 10 dana mora, tinejdžerica, fotofrik, i džezva – ali otom-potom, to je novi post.

Nakon utrpavanja posljednjih stvari u auto, spust na rivu i počinje priča brod! Sparkirah se tik do broda i krenem izbacivat stvari kad mi veli čovjek s broda: “Pa nemojte raditi dupli posao, odma trpajte u brod.” Rekoh, nemam još kartu, a on mi odvrati: “Pa imat ćete je, samo trpajte odmah u brod.” Prebacih stvari u brod, preparkirah auto, popismo kavu na rivi i krenusmo. Brod “Premuda” iz 1957. godine ostavio je na mene dojam broda koji je prošao svašta u svojih 59 godina plovidbe – prije pod imenom “Tuzla”. Prva stanica Susak. Moj Tibor ode do kapetana i veli mu da bi on vozio brod. E da vidite tu srećeukad je smio vrtjeti kormilo dva puta veće od njega 🙂

RAPH5091 Edit
RAPH5101
RAPH5139
RAPH5345
RAPH5436
Vlcsnap 2016 07 05 20h46m00s881

Istovar i dolazak na Unije još je jedan poseban doživljaj! Kad smo na jednu hrpu izbacili sve stvari na mol, prva pomisao bila je: samo da kuća nije previsoko u brdu! 🙂 S telefonom na uhu i online navigacijom nađoh kuću, pa tačke, pa udri tri ture vamo-tamo!

Došli smo. A sad odmor, a na Unijama je to itekako moguće. Nema prometa, nema gužve, nema štandova, ali zato ima kristalno čistog mora, puno uličica i prolaza, susretljivih ljudi, zanimljivih prizora, mira i tišine. (Ok, ako zanemarimo cvrčke.)

Pekara, dućan i pošta

E sad ima i par sitnica koje trebate znati prije nego što dođete na Unije, srećom, mi smo ih znali. Pekara. Kao prvo, tu nema Pan Peka, Dubravice, Fino & Friško i sličnih, nego Unijska THE PEKARA! Nema nikakvog izbora, što me malo podsjetilo na priču s kapučinom u Limskom kanalu. Dakle, kruh bijeli 600 grama, kalup i to je sve. Hmmmmm, kad to sve ovako čitate čini se užasnim. I da, ako ne naručite dan prije, NEMA kruha. Jooj užasa. No ajde, pa mi uopće ne jedemo kruh. Prva dva dana smo imali naš kruh bez brašna, onaj od orašastih plodova. OK, idem za klince naručiti taj kruh. DAKLE, nema boljeg kruha, nigdje! 🙂

Ovaj unijski, topli, hrskavi, jedini… Kaj sam ono rekao? Da mi ne jedemo kruh?!

RAPH5492
RAPH5497
RAPH5501
RAPH5540 Edit
mol unije
palaza unije

Dućan je pravi otočki, kad naletiš ujutro poslije dolaska broda, ima tu svega, malo su veće cijene, al ok i ja bih naplatio ručnu dostavu s broda. No barem postoji.

Novina nema, barem ih ja nisam vidio.

Pošta. I nije nešto posebno o čemu bih imao pisati, ali pošto je to jedino mjesto gdje možete kupit razglednice, bonove za mob, cigarete za pušače, dići neke pare i tak, treba znati da ove godine radi od 13:30 do 16:00. Ako dođete i mislite da ste brzo gotovi jer su dva čovjeka ispred vas, a oni su domaći… Dobijete: polako, kamo vam se žuri, na Unijama ste, nema odmah ni brzo. Meni je to simpatično jer sam na odmoru i u zen modu, ali kad bi naša Biba u Rakovom tako radila, mislim da bi je razapeli.

RAPH5507
RAPH5525
RAPH5556
RAPH5560
odozgo
RAPH5512 Edit

Sladoled je najbolji u jedinoj slastičarni, ali je fakat dobar, i kava i Wi – Fi za koji je password “sladoled”. Kod Joze odmah pored se jede i pije pifa, ima WI- Fi “Konoba52”.

Malo poučnih podataka. Izvor Wikipedija:

“Unije su otok u Jadranskom moru, na hrvatskom dijelu Jadrana. Otok Unije je površine 16,77 km² s razvedenom 36,6 km dugom obalom.

Oko otoka se nalazi i nekoliko manjih otočića, otočić i greben Samunćel (sjeverozapadno), otočić i pličina Mišnjak (istočno), greben Zasmokve i jedan otočić, Školjić, a južno od otoka se nalaze pličina Arbit (tik uz najužniju točku), i pličina pod Polcem.

Rubne točke otoka su rtovi Vnetak, Arbit, Vele stine, Lokunji i Maračol. Najviša točka otoka je vrh Kalk (138 m). Na otoku je plodno polje s izvorom pitke vode. Pretpostavlja se da je to polje otoku dalo ime. Grčka riječ heneios i latinska nia znače ‘polje’ ili ‘u polje’.”

Po polju, gdje je i aerodrom, nema baš puno šetnje, jedino ako vas nije strah Boškarina od nekoliko stotina kila.

Dođite na Unije ako želite istinski odmor bez stresa, netaknutu prirodu i prečisto more!

A zalasci…

 

Galerija na flickru

 

kitch

 

 

Trackback from your site.

Leave a comment

Komentirali ste – HVALA

 • Avatar

  Tomislw

  |

  Vidim zanimljivo vam je bilo. FIno sročeno. 🙂

 • Avatar

  Fotofrik

  |

  Pa hvala Brko, čitaj i dalje 🙂

 • Avatar

  admin-wp

  |

  Hvala Žac trudit ćemo se ovdje pisati o svemu i svačemu 🙂

 • Avatar

  Željko

  |

  Blago zemlji koja Istru ima 🙂

%d blogeri kao ovaj: