Sjeverni Velebit- Zavižan

Zavižan – Sjeverni Velebit

Tko jedanput kroči na Sjeverni Velebit, ali ne samo ovaj dio nego na bilo koji dio Velebita, iznova mu se vraća kao nekom magnetnom silom. Inače sam zaljubljenik u planine i planinarenje, ali na ovaj dio prekrasne Hrvatske prvi sam put došao negdje 2010. i otad me magnet privlači barem jednom godišnje.

Zavižan je privlačan svima koji vole prirodu, od planinara, šetača, biciklista, jahača do trkača. No krenimo redom. Opisat ću dolazak na Zavižan preko Krasnog. Od Zagreba možemo doći autocestom do Otočca i onda do Krasnog ili s mora cestom od Svetog Jurja na jadranskoj magistrali preko Oltara. Prvo ću par riječi napisati o Krasnom, odnosno Krasnom polju u kojem se nalazi i uprava Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Krasno je možda i najpoznatije po svetištu Majke Božje Krasanske, a legenda iz 1219. godine kaže da su pastiri, dok su čuvali svoje ovce, ugledali cvijet na panju koji je u sebi imao sliku Majke Božje. Ubrali su cvijet i donijeli u Krasno polje da ga pokažu. No cvijet je nestao, a našli su ga ponovo na panju u šumi. Kad su ljudi čuli priču, u čast su na tom mjestu podignuli kapelicu. Krasno je bilo veće Marijansko svetište i od Marije Bistrice.

Od Krasnog, ulaz u NP Sjeverni Velebit krećemo prema Oltarima pa prema Zavižanu. Nakon ulaza u Babić Siću imamo nešto makadama do velikog parkinga ispod doma na Zavižanu. Za dom na Zavižanu i za njegovog domara Antu Vukušića, možda i najpoznatijeg meteorologa u Hrvatskoj, sigurno ste čuli. Ante već 37 godina radi kao zaposlenik DHMZ-a i održava zavižanski dom. U domu se može prespavati u pravom planinarskom stilu i popiti neizbježno Velebitsko pivo te probati domaću travaricu koja, kako se ono kaže, priča tisuću priča.

Neki će reći da je Velebit samo za planinare, no ja se ne bih složio. Kad se popnete na tih 1594 m/nm, satima se možete šetati oko samog doma koji je sagrađen na temeljima starog doma, Krajačeve kuće, 1953. godine. Istina, to je i mjesto polaska na razne planinarske rute i možda najpoznatije staze – Premužićeve staze.

Premužićeva staza nazvana je po Anti Premužiću, šumarskom inženjeru s početka prošlog stoljeća koji je zaslužan za izgradnju staze. Staza se gradila od 1930. do 1933., a Poljak (Željko Poljak, knjiga „Hrvatske planine“), dao joj je najvišu ocjenu. Slažem se s njim jer je prvi dio do Rosssijeve kolibe, po meni, ali i po mnogima, najljepši dio Velebita. Staza je duga 57 kilometara, a prvih 16 proteže se sjevernim dijelom Velebita. Dakle prvi dio je moguće proći u 3-4 sata hoda (do Rossijeve Kolibe), nije zahtjevan i ako imate minimalnu kondiciju možete se tuda prošetati.

Ako nemate prevelikih želja za hodanjem, možete se šetati oko doma i obavezno pogledati Velebitski botanički vrt, koji je par minuta hoda od parkinga. Naravno da je najljepši u svibnju i lipnju, ali sigurno ćete svaki put opaziti nešto novo. Botanički vrt napravljen je 1967. godine i u njemu možemo naći tristotinjak biljaka te uživati u raznolikosti boja i oblika. Vrt se nalazi u tzv. Balinovačkoj ponikvi i omeđen je vrhovima kao što su Balinovac, Veliki Zavižan i Velika Kosa. Veliki Zavižan je i jedan od vrhova na koji se možete popeti, kao i Balinovac, ali za Balinovac preporučujem bolju obuću i malo više znanja o planinama i planinarstvu. Smatram da se na Veliki Zavižan nije problem popeti i ako imate malo kondicije i čvršće tenisice, a možete doživjeti predivan pogled na sjeverne jadranske otoke. Ako ste te sreće i imate lijep dan bez magle, vidi se dobar dio Velebitskog masiva. Ono što sigurno možete pronaći jest runolist (Leontopodium nivale subsp. alpinum Basionym Leontopodium alpinum). Ako ga poželite ponijeti kući, fotografirajte ga za uspomenu, nemojte trgati tako rijedak cvijetak. To se odnosi na svu floru na koju naiđete (dobro, ako naletite na borovnice, nitko se neće ljutiti pojedete li koju J ).

Ima još puno toga što se može vidjeti u NP Sjeverni Velebit , no o tome u nekom drugom blogu ..

Dakle spomenuh već par mjesta za prošetat oko doma na Zavižanu, no ne smijem zaboraviti kapelicu sv. Antuna Padovanskog koja dominira udolinom podno doma. Iznad doma, 10-ak minuta hoda, nalazi se vrh Vučjak koji će vas nagraditi prekrasnim pogledom na okolicu.

Nakon šetnje po Zavižanu i okolici u povratku kroz Krasno preporučujem posjet sirani i degustaciju sireva, a ako imate vremena svratite u Kuterevo do utočišta za medvjede i čujte što vam oni mogu reći o medekima.

Tags: , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

Komentirali ste – HVALA

 • Avatar

  Tomislw

  |

  Vidim zanimljivo vam je bilo. FIno sročeno. 🙂

 • Avatar

  Fotofrik

  |

  Pa hvala Brko, čitaj i dalje 🙂

 • Avatar

  admin-wp

  |

  Hvala Žac trudit ćemo se ovdje pisati o svemu i svačemu 🙂

 • Avatar

  Željko

  |

  Blago zemlji koja Istru ima 🙂

%d blogeri kao ovaj: