Kalnik

Kalnik je brdo, ali Kalnik je i mjesto ispod brda. Mi ćemo se danas baviti brdom.

Kalnik se nalazi u sjeverozapadnoj Hrvatskoj i nije posebno visoka planina. Zbog toga je pogodna za šetnje s obitelji, a ne samo za planinare i ekstremne sportove.

No ako se i odlučimo posjetiti Kalnik, on je pun sadržaja, od paraglajdinga, alpinizma pa do slobodnog penjanja. Za planinare postoji planinarska obilaznica koja se hodom obiđe za sedam do osam sati, no ono što je specifično jest da se do samog planinarskog doma može doći autom i od tamo odabrati pješačku rutu po koju želite, onu od dvije minute, od doma do stola u hladovini, ili onu od dva sata po poučnoj stazi koja je duga oko 5 kilometara. Ondje možemo vidjeti i ostatke prašume, dio koji zovu Vražjim vrtom u sklopu kojeg je i špilja Kranjača dužine od oko 60 metara.

Planinarski dom nalazi se na visini od 480 m n/m i krasno je uređen. Ima odličnu gastronomsku ponudu s razumnim cijenama, a u domu se može i prenoćiti (http://pldom-kalnik.hr/). Podno doma prostire se velika livada na kojoj su nekada rasle šljive. Prema legendi, kralj Bela IV. bježeći pred Tatarima sklonio se u utvrdu Veliki Kalnik. Tatari su je danima opsjedali i nisu dopuštali dostavu hrane. Mudri mještani noću su preko zida bacali u tvrđavu grane pune šljiva kako bi se vojnici okrijepili i mogli nastaviti borbu. Ne uspjevši osvojiti utvrdu, Tatari su se povukli, a Bela IV. je spašen. U zahvalnost je žitelje kalničkog kraja proglasio plemenitašima. No ubrzo su njihovi zavidnici, osobito križevački purgeri nazvali plemićima-šljivarima.

Dvije stvari bih preporučio za razgledavanje. Obilazak Staroga grada Veliki Kalnik, mističnih ostataka i stuba te strme litice i prekrasan pogled na sve strane svijeta. Danas se ondje nešto uređuje, pa postoji mogućnost da nije dopušteno ući u gradinu.

Pola sata šetnje od doma uzdiže se najviši vrh Kalnika, Vranilac, visok 643 m n/m s kojeg se pruža, po meni, jedan od najljepših pogleda u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Još ako pogodite pravi dan, pogled seže do Zagorja i vidi se barem pola Slavonije, a s druge strane pruža se pogled na Varaždin, Dravu i Međimurje.

Pogled je stvarno zavidan, a sam vrh kao da je preseljen s Velebita i postavljen nasred Kalnika, krš usred Varaždinsko-križevačkog kraja.

Malo ispod vrha postavljen je televizijski toranj pored kojeg je rampa za paraglajdere.

Istočno od samog TV-tornja počinje greben koji ima sedam vidikovaca. Jedan od njih nosi naziv Sedmi zub i poznato je vježbalište za penjače.

Nakon šetnje do vrha slijedi povratak u dom gdje, ako vas je omamio svjež zrak i ispraznio želudac, preporučam sve što ima pridjev“kalnički”…

Kad se spustite s brda, u vrtu oko Osnovne škole „Kalnik“ nalaze se 33 drvene skulpture iz Starog i Novog zavjeta, tzv. Biblijski vrt mira.

U blizini su i Varaždinske Toplice pa možda jednim kupanjem možemo zaokružiti izlet u kalnički kraj.

Tags: , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

Komentirali ste – HVALA

 • Avatar

  Tomislw

  |

  Vidim zanimljivo vam je bilo. FIno sročeno. 🙂

 • Avatar

  Fotofrik

  |

  Pa hvala Brko, čitaj i dalje 🙂

 • Avatar

  admin-wp

  |

  Hvala Žac trudit ćemo se ovdje pisati o svemu i svačemu 🙂

 • Avatar

  Željko

  |

  Blago zemlji koja Istru ima 🙂

%d blogeri kao ovaj: